Pro registrované

Váš nákupní košík

Nákupní košík je prázdný

Nově přidaná vína

Rulandské bílé 2021 VzH polosladké

Cena
200 Kč

Pálava 2021

Cena
240 Kč

Ryzlink rýnský 2021

Cena
200 Kč

Facebook

Chardonnay 2018 DUB PS REZERVA suché
Chardonnay 2018 DUB PS REZERVA suché

Chardonnay 2018 DUB PS REZERVA suché

Cena
290 Kč
Dostupnost :
Skladem

Víno zrálo 30 měsíců na kvasnicích v novém vypalovaném dubovém sudu

  • Zbytkový cukr: 0,1 g/l
  • Kyseliny: 6,1 g/l
  • Alkohol: 12,5 % obj.

Odrůda pochází z Burgundska a pravděpodobně vznikla samovolným křížením (Pinot noir x Heunisch), jak bylo zjištěno genovou analýzou. Původně se předpokládalo, že to je mutace Rulandského bílého (Pinot blanc), a proto se ve Francii označovala jako Pinot Chardonnay nebo Gamay blanc. V rakouském Štýrsku jako Morillon a v Německu a Alsasku jako Weißer Clevner. U nás se od nepaměti pěstovala ve smíšených výsadbách s Rulandským bílým. V současné době patří mezi módní bílé odrůdy a poskytuje nepochybně spolu se Sauvignonem a Ryzlinkem rýnským nejkvalitnější bílá vína na světě. Chardonnay je rozšířenou odrůdou po celé západní i východní Evropě. Výraz vína se mění podle klimatických a půdních podmínek. V chladnějších klimazónách bývají sice vína plná, ale úzká a často mívají ocelovou kyselinu, na těžkých půdách minerální charakter a někdy zelené tóny ve vůni. K optimální zralosti takových vín dochází až po 8–10 létech. V chladnějších podmínkách je důležité volit jen ty nejlepší polohy, snížit sklizně, sklízet v pozdních termínech a volit vhodné klony. Takový typ vína bývá často využíván pro výrobu šumivých vín. Při usměrněné sklizni voní pak Chardonnay po zelených jablkách a při stárnutí přicházejí vůně akátů a hrušek, citronů a grapefruitů, medu a nakonec lískových oříšků. Při vinifikaci v barrique vystupuje aroma toustování. Chardonnay z teplých klimazón mívá tropický charakter s vůní manga, smetany, banánů, ananasů, žlutého melounu a někdy medu i karamelu, případně toustování barrique. Taková vína stárnou rychleji a optimum jejich zralosti bývá dosaženo ve 3.–5. roce. Pro kvalitu vín odrůdy Chardonnay je důležité, aby se vždy zpracovávaly hrozny dobře vyzrálé na suché víno s vyšším obsahem alkoholu. Zbytkový cukr víno nepříjemně rozšiřuje. Víno se hodí pro slavnostní příležitosti k pokrmům s bílým masem, ke smetanovým omáčkám, k paštikám a k plodům moře.

Základní charakteristika jakostního vína:

Zelenožlutá až nazlátlá barva, z chladnějších klimazón bývá vůně po zelených jablkách s příměsí akátu, ve vyzrálejším víně je cítit med a lískové oříšky, v chuti minerální křemenný charakter vína. Z teplých klimazón mango, smetanu, banán, ananas, žlutý meloun. Víno je vždy velmi plné, někdy v mládí s výraznějšími kyselinami.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz

 
Powered by Phoca Cart

Pro registrované

Váš nákupní košík

Nákupní košík je prázdný

Nově přidaná vína

Rulandské bílé 2021 VzH polosladké

Cena
200 Kč

Pálava 2021

Cena
240 Kč

Ryzlink rýnský 2021

Cena
200 Kč

Facebook